Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin-18.10.2021

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin (CJSU), în cadrul unei şedinţe extraordinare, desfăşurată astăzi, 18 octombrie 2021, la sediul Palatului administrativ.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin s-a întrunit ca urmare a necesităţii de a institui noi măsuri în unele localităţi din judeţul Caraş-Severin, pe baza incidenţei cumulate la 14 zile a cazurilor de Covid-19.

Astfel, a fost adoptată Hotărârea nr. 137/18.10.2021 privind constatarea încadrării în limitele de incidenţă cumulată la 14 zile, conform datelor preluate de pe Alerte ms.ro în data de 18.10.2021 şi dispunerea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 la nivelul UAT-urilor Sacu, Oţelu Roşu, Marga, Vermeş, Vrani, Cornereva, Vărădia, Sasca Montană, Eftimie Murgu, Iablaniţa, Lăpuşnicu Mare, Ramna, Lupac, Turnu Ruieni şi Constantin Daicoviciu din județul Caraș-Severin, conform HGR nr.1090/2021.

Măsurile pentru diminuarea impactului riscului epidemiologic la nivelul localităţilor Sacu, Oţelu Roşu, Marga, Vermeş, Vrani, Cornereva, Vărădia, Sasca Montană, Eftimie Murgu, Iablaniţa, Lăpuşnicu Mare, Ramna, Lupac, Turnu Ruieni şi Constantin Daicoviciu din judeţul Caraş-Severin se aplică pentru o perioadă de 14 zile (19.10.2021-01.11.2021), urmând a fi reevaluate la finalul acestei perioade, pe baza analizei prezentate de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

Hotărârea intră în vigoare începând cu data de 19.10.2021 şi este valabilă pentru localităţile Sacu, Oţelu Roşu, Marga, Vermeş, Vrani, Cornereva, Vărădia, Sasca Montană, Eftimie Murgu, Iablaniţa, Lăpuşnicu Mare, Ramna, Lupac, Turnu Ruieni şi Constantin Daicoviciu din judeţul Caraş-Severin, conform Anexei la prezenta Hotărâre.

În hotărâre se precizează că:

,, În unităţile administrativ-teritoriale în care a fost constatată încadrarea în limitele incidenţei cumulate la 14 zile mai mare de 6/1.000 de locuitori, respectiv: Sacu şi Oţelu Roşu, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise.

La nivelul UAT-urilor Marga, Vermeş, Vrani, Cornereva, Vărădia, Sasca Montană, Eftimie Murgu, Iablaniţa, Lăpuşnicu Mare, Ramna, Lupac, Turnu Ruieni şi Constantin Daicoviciu din județul Caraș-Severin se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în spaţiile publice aglomerate, respectiv: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, etc.

La nivelul UAT-urilor Marga, Vermeş, Vrani, Cornereva, Vărădia, Sasca Montană, Eftimie Murgu, Iablaniţa, Lăpuşnicu Mare, Ramna, Lupac, Turnu Ruieni şi Constantin Daicoviciu din județul Caraș-Severin se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în proximitatea unităţilor de învăţământ (pe o distanţă de 50 m faţă de unitatea de învăţământ).”

Măsurile corespunzătoare fiecărei localităţi vizate se regăsesc în Anexa la Hotărârea CJSU Caraş-Severin nr. 137/18.10.2021.

În cadrul şedinţei, prefectul judeţului Caraş-Severin, domnul Cristian Gâfu, şi medicul epidemiolog, domnul Mircea Borcău, șeful Departamentului Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin,  au semnalat numărul extrem de ridicat al deceselor, 30, înregistrate în acest sfârşit de săptămână, dar şi numărul cazurilor pozitive de Covid-19 înregistrate în aceeaşi perioadă, 307, subliniind din nou necesitatea de vaccinare a populaţiei, ca singură modalitate de stopare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Hotărârea CJSU nr. 137/18.10.2021 poate fi consultată pe site-ul instituţiei, accesând link-ul https://cs.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.