Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin-26.10.2021

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin (CJSU), în cadrul unei şedinţe extraordinare, desfăşurată astăzi, 26 octombrie 2021, la sediul Palatului administrativ.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin s-a întrunit ca urmare a intrării în vigoare a unor acte normative care prevăd noi măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei Covid-19 (HGR nr. 1161/2021, Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 2282/156/2021, Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 2283/157/2021, Ordinul ministrului sănătății și al secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 2.284/1.817/2021), ceea ce implică instituirea de noi măsuri pentru toate localităţile din judeţul Caraş-Severin.

Astfel, CJSU Caraş-Severin a  adoptat Hotărârea nr. 142/26.10.2021 privind aplicarea măsurilor instituite prin HGR nr. 1161/2021 pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului  nr. 1090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 la nivelul județului Caraș-Severin.

Măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc la nivelul judeţului Caraş-Severin se aplică indiferent de rata de incidenţă cumulată, începând cu data de 27.10.2021, pentru o perioadă de 14 zile (27.10.2021 – 09.11.2021), urmând a fi reevaluate la finalul acestei perioade.

Noutatea legislativă prevăzută şi în hotărârea CJSU Caraş-Severin se referă la faptul că în toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Caraş-Severin se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Se exceptează de la această măsură următoarele categorii de persoane:

  1. a) copiii cu vârstă mai mică de 5 ani;
  2. b) persoanele care la locul de muncă sunt singure în birou;
  3. c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  4. d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  5. e) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

De asemenea, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în Anexa la Ordinul nr. 2282/156/2021.

În cadrul şedinţei, prefectul Cristian Gâfu a menţionat că noile măsuri sunt menite să diminueze efectele epidemiei Covid-19 în România şi, implicit, în judeţul Caraş-Severin, să determine reducerea numărului cazurilor de Covid-19, reducerea numărului deceselor, reducerea numărului persoanelor internate la ATI, dar şi scăderea solicitărilor către Serviciul de Ambulanţă.

Prefectul a solicitat tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice să dispună măsuri în vederea respectării noilor reglementări, precizând că vor fi intensificate controalele efectuate de autorităţile competente, făcând din nou apel către populaţie să se vaccineze, ca unică soluţie de a stopa pandemia.

În acest context, medicul epidemiolog Mircea Borcău, șeful Departamentului Supraveghere în Sănătate publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, a subliniat că evoluţia pandemiei la nivelul judeţului este nefavorabilă, asistăm la o creştere accelerată a cazurilor de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 dar şi a deceselor. În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Caraş-Severin, au fost înregistrate 10 decese.

În acest sens, medicul epidemiolog Mircea Borcău a reiterat necesitatea respectării cu stricteţe a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măştii de protecţie, distanţa fizică, dezinfecţia mâinilor), în special, la nivelul instituţiilor publice.

Hotărârea CJSU nr. 142/26.10.2021 poate fi consultată pe site-ul instituţiei, accesând link-ul https://cs.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.