Restricţii pentru municipiul Reşiţa începând din 13.10.2021

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin (CJSU), care s-a întrunit astăzi, 12 octombrie 2021, în şedinţă extraordinară, la sediul Palatului administrativ.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin a aprobat instituirea de noi măsuri în municipiul Reşiţa conform legislaţiei în vigoare, ca urmare a faptului că astăzi incidenţa cazurilor de Covid-19 la nivelul municipiului a depăşit pragul de 7,5/1.000 de locuitori.

Astfel, a fost adoptată Hotărârea nr. 132/12.10.2021 privind constatarea încadrării în limitele de incidenţă cumulată la 14 zile, conform datelor preluate de pe Alerte ms.ro în data de 12.10.2021 şi dispunerea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 la nivelul UAT-urilor Reşiţa, Caransebeş, Goruia, Văliug, Buchin, Târnova şi Cornereva din județul Caraș-Severin, conform HGR nr.1090/2021.

Măsurile pentru diminuarea impactului riscului epidemiologic la nivelul localităţilor Reşiţa, Caransebeş, Goruia, Văliug, Buchin, Târnova şi Cornereva se aplică pentru o perioadă de 14 zile (13.10.2021-26.10.2021), urmând a fi reevaluate la finalul acestei perioade, pe baza analizei prezentate de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

Hotărârea intră în vigoare începând cu data de 13.10.2021 şi este valabilă pentru localităţile Reşiţa, Caransebeş, Goruia, Văliug, Buchin, Târnova şi Cornereva, conform Anexei la prezenta Hotărâre.

În hotărâre se precizează că:

,,În unităţile administrativ-teritoriale în care a fost constatată încadrarea în limitele incidenţei cumulate la 14 zile mai mare de 6/1.000 de locuitori, respectiv: Reşiţa şi Caransebeş, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise.

  Sunt exceptate de la obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Măsurile instituite pentru unităţile administrativ-teritoriale din Anexa la prezenta Hotărâre, prevăzute la pct. I.11 – I.14 şi II.11 – II.14, legate de interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 20,00 – 5,00, nu se aplică:

 

              – persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;

              – persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

Amintim mai jos principalele măsuri în cazul incidenţei mai mari de 7,5/1.000 de locuitori, cu precizarea că participarea la activităţile enumerate este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2:

  1. purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise şi închise;
  2. interdicţia de circulaţie a persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în toate zilele săptămânii, în intervalul orar 20,00 – 5,00, cu excepţia persoanelor vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi a persoanelor trecute prin boală, care se află în perioada cuprinsă între a-15-a zi şi a-180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

            Celelalte persoane pot circula pe baza adeverinţei eliberată de angajator sau a declaraţiei pe proprie răspundere, completată în prealabil, pentru motive bine întemeiate.

  1. se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ / prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00 – 22,00;
  2. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 24,00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  3. unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Măsurile corespunzătoare fiecărei localităţi vizate se regăsesc în Anexa la Hotărârea CJSU Caraş-Severin nr. 132/12.10.2021.

În cadrul şedinţei, medicul epidemiolog Mircea Borcău, șef Departament supraveghere în sănătate publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, a solicitat populaţiei să respecte cu stricteţe normele igienico-sanitare (purtarea măştii de protecţie, distanţa fizică, spălarea şi dezinfecţia mâinilor) şi să se vaccineze. Acestea sunt singurele modalităţi de limitare şi de stopare a pandemiei Covid-19.

 Prefectul Cristian Gâfu şi-a exprimat speranţa că măsurile instituite pentru municipiul Reşiţa, adoptate în conformitate cu prevederile legale în vigoare în situaţia înregistrării unei incidenţe a cazurilor de 7,5/1.000 de locuitori, constituie un semnal de alarmă pentru cetăţenii municipiului, astfel încât prin respectarea măsurilor epidemiologice şi prin creşterea masivă a gradului de vaccinare, la finalul perioadei de 14 zile, măsurile să nu fie prelungite.

Hotărârea CJSU nr. 132/12.10.2021 poate fi consultată pe site-ul instituţiei, accesând link-ul https://cs.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.