Ziua Mondială a Educaţiei

 

Mesajul prefectului judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, cu prilejul Zilei Mondiale a Educaţiei şi a Zilei profesorului

 

,,Educaţia este cea mai puternică armă pe care o poţi folosi pentru a schimba lumea” spunea Nelson Mandela.

Educația este esențială în procesul de formare şi de dezvoltare a fiecărui individ, este calea spre a deveni cu adevărat Oameni. Cei 7 ani de acasă alături de o educaţie temeinică oferită de şcoală reprezintă fundaţia pe care se construieşte evoluţia fiecăruia dintre noi, temelia unei societăți.

Astăzi este marcată Ziua mondială a educaţiei, dar şi Ziua profesorului.

Eu cred că definitorie pentru noi este povestea Domnu’ Trandafir de Mihail Sadoveanu, acel dascăl-model, iubit și respectat de elevi, despre care spuneau că ,,zâmbea cu bunătate, încruntându-se câteodată, insuflându-ne un respect nemărginit (…) Uite, şi acum mi se pare că Domnu nostru a fost un om deosebit (…) Domnu nostru ne-a învăţat rugăciuni, ne-a învăţat cântece (…) ne-a învăţat să credem şi în alte lucruri, în trecutul şi vrednicia noastră (…) ne-a învăţat multe, de care aminte nu ne mai aducem, dar care au rămas în fundul sufletului ca seminţe bune ce au înflorit bogat mai târziu (…).”

Îmi exprim speranța că și dumneavoastră, profesorii de astăzi, veți fi asemenea domnului Trandafir, asemenea profesorilor de la care am avut onoarea să învăţ, dascăli dedicați profesiei și elevilor, profesioniști desăvârșiți, oameni, înainte de toate, buni și blânzi, dar și exigenți. Să fiți modele pentru elevii dumnevoastră!

Stimaţi profesori, sculptori de caractere umane şi de oameni, vă adresez mulțumiri și îmi exprim aleasa considerație pentru munca şi eforturile depuse în modelarea, educarea şi formarea pentru viaţă a generații întregi. Munca dumneavoastră este, în egală măsură, admirabilă şi dificilă, presupunând mult efort intelectual, răbdare, înțelegere, flexibilitate, creativitate, adaptabilitate, calități pe care le-ați valorificat în aceste vremuri tulburi.

În plus, dumneavoastră sunteţi astăzi supuși unor provocări foarte mari, la fel ca noi toți, școala online fiind o provocare, un test care a adus la lumină plusuri și minusuri ale sistemului de învățământ și momentul care ne-a obligat pe toți să ne adaptăm unei realități memaiîntâlnite până acum. Astăzi, elementele-cheie ale învățământului modern sunt adaptabilitatea și deschiderea.

Vă doresc să aveţi parte de sănătate, putere de muncă, echilibru interior, realizări depline în activitatea didactică.

Nu în ultimul rând, în aceste vremuri aflate sub semnul pandemiei, vă rog să fiți precauți și să vă protejați, atât pe dumneavoastră, cât și pe elevi. Vă îndemn să vă vaccinați pentru că vaccinarea este o măsură sigură și eficientă de stopare a pandemiei.

Vă rog să aveți grijă de dumneavoastră și de tânăra generație pe care o modelați!

Multă sănătate și mult succes! La mulţi ani, stimaţi profesori!

 

PREFECT,

 

Cristian GÂFU