Minută încheiată cu ocazia şedinţei Comisiei de Dialog Social a Judeţului Caraş-Severin din data de 20.13.2024

Dintre persoanele care constituie componenţa Comisiei de Dialog Social a Judeţului Caraş-Severin au absentat motivat: domnul Apostol Marian, Președinte, Filiala Caraș-Severin a CNS Cartel Alfa, domnul Şerban Stanciu, Preşedinte, Filiala Caraş-Severin a CNS „MERIDIAN” și domnul Gavril Horia Octavian, Președinte, Filiala Caraș-Severin a CSDR.

În calitate de invitați, au participat doamna Maria Zvarici, Președinte, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Caraş-Severin și domnul Ioan Romulus Vasile, Reprezentantul Sucursalei CONPIROM din Județul Caraș-Severin.

Domnul Cristian Gâfu, Subprefectul Judeţului Caraş-Severin declară deschise lucrările şedinţei și prezintă ordinea de zi:

  1. Rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat din județul Caraș-Severin pentru anul școlar 2024-2025

Prezintă: Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin

  1. Procedura de acordare/finanțare a dispozitivelor medicale (orteze, proteze), pentru pacienții din județ. Furnizori acreditați în anul 2024

Prezintă: Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Caraș-Severin

  1. Informare privind activitatea de formare profesională și activitatea de control desfășurată în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin

Prezintă: Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin

  1. Diverse.

Aprobarea minutei încheiate cu ocazia şedinţei Comisiei de Dialog Social a Judeţului Caraş-Severin din data de 27.02.2024.

Întrucât materialele de pe ordinea de zi a ședinței au fost transmise, pentru consultare, pe e-mail tuturor membrilor/invitaților Comisiei de Dialog Social a Județului Caraș-Severin, acestea vor fi prezentate în sinteză.

Domnul Subprefect, dă cuvântul domnului Ioan Lucian Miclău, Inspector Școlar General, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, pentru a prezenta materialul de la punctul 1 de pe ordinea de zi.

Domnul Ioan Lucian Miclău, prezintă materialul ”Rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat din județul Caraș-Severin pentru anul școlar 2024-2025” (material cuprins în dosarul de şedinţă).

Domnul Subprefect, întreabă dacă sunt întrebări la acest punct de pe ordinea de zi și consideră că, doamna Maria Zvarici, Preşedinte, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Caraş-Severin, este în cunoștință de cauză și poate spune dacă a fost respectată metodologia de către reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, pentru organizarea rețelei școlare a unităților de învățământ din județul nostru.

Doamna Maria Zvarici, precizează că, a fost respectată metodologia, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a făcut toate demersurile necesare către autoritățile locale. De asemenea menționează faptul că, sunt nemulțumiri dar nu din cauza Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, ci datorită faptului că, nu mai sunt elevi.

Domnul Ioan Lucian Miclău, spune că, din păcate aceasta este realitatea, în ultimii ani a scăzut numărul de elevi.

Domnul Subprefect, în contextul în care numărul de elevi este mic, (de ex: 7 elevi), se desființează clasa și elevii respectivi sunt transferați la o altă unitate din proximitatea localității respective sau se păstrează clasa respectivă, consideră că, ar trebui pus accent mai mare pe calitatea actului didactic, chiar și în unitățile școlare cu efective mici de elevi.

Totodată precizează că, la aprobarea rețelei școlare ar trebui să se țină cont și de rezultatele obținute de către elevi la examenele de evaluare/bacalaureat.

Domnul Leontin Buzan, Prim-Vicepreședinte, Uniunea Judeţeană Caraş-Severin a CNSLR-FRĂŢIA: întreabă care este numărul minim de elevi necesar pentru întocmirea unei clase pentru învățământul Dual.

Domnul Ioan Lucian Miclău, pentru realizarea claselor la învățământul Dual este nevoie de 14 elevi adică o grupă, dar se pot realiza clase și cu grupe combinate de elevi.

Domnul Remus Ciobanu, Preşedinte, PJIMM Caraş-Severin, Reprezentantul CNIPMMR, în contextul în care se pune un accent deosebit pe scăderea numărului de elevi care abandonează școala, întreabă dacă abandonul școlar ar putea crește odată cu desființarea unor școli în special în mediul rural.

De asemenea consideră că, este mai ușor să mergi la școală în satul tău decât să mergi la școală într-o localitate din apropiere.

Domnul Ioan Lucian Miclău, distanțele sunt atenuate de faptul că, elevii sunt transportați cu microbuzele școlare la unitatea de învățământ.

Domnul Subprefect, întrucât nu mai sunt alte aspecte de discutat la acest punct de pe ordinea de zi, dă cuvântul domnului Flavius Rotariu, Purtător de Cuvânt, Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, pentru a prezenta punctul 2 de pe ordinea de zi.

Domnul Flavius Rotariu prezintă materialul ” Procedura de acordare/finanțare a dispozitivelor medicale (orteze, proteze), pentru pacienții din județ. Furnizori acreditați în anul 2024” (material cuprins în dosarul de şedinţă).

Domnul Subprefect, întreabă dacă mai sunt și alte aspecte de discutat la acest punct de pe ordinea de zi, întrucât nu sunt, dă cuvântul doamnei Alina Engi Brîndușe, Director Executiv Adjunct, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Caraș-Severin pentru a prezenta punctul 3 de pe ordinea de zi.

Doamna Alina Engi Brîndușe, prezintă materialul ”Informare privind activitatea de formare profesională și activitatea de control desfășurată în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin” (material cuprins în dosarul de şedinţă).

Domnul Subprefect, întreabă dacă cursurile organizate de către AJOFM Caraș-Severin se pliază cu cererea de locuri de muncă de pe piața muncii din județul nostru.

Doamna Alina Engi Brîndușe, consideră că da.

Domnul Remus Ciobanu, întreabă care este modalitatea de înființare a unei clase pentru o anumită calificare.

Doamna Alina Engi Brîndușe, pentru a putea fi constituită o clasă sunt necesari 14 cursanți.

Domnul Remus Ciobanu, întreabă pe ce canale de mass-media se poate afla care sunt cursurile organizate de către AJOFM Caraș-Severin.

Doamna Alina Engi Brîndușe, site-ul și facebook –ul AJOFM Caraș-Severin, dar și prin intermediul mass-media.

Domnul Leontin Buzan, întreabă cum se realizează calificarea la locul de muncă.

Doamna Alina Engi Brîndușe, precizează faptul că, se încheie parteneriate cu angajatorul dacă acesta solicită și se fac cursuri de pregătire la sediul agentului economic respectiv.

Domnul Subprefect, dacă mai sunt și alte aspecte de discutat la acest punct sau întrebări, întrucât nu sunt, se trece la punctul Diverse.

Supune la vot minuta încheiată cu ocazia şedinţei Comisiei de Dialog Social a Judeţului Caraş-Severin din data de 27.02.2024, care este aprobată în unanimitate de către membrii Comisiei.

Întrucât nu mai sunt alte aspecte de discutat, mulțumește pentru participare, reprezentanților instituțiilor care au prezentat materiale și celor care au pus întrebări și declară închise lucrările ședinței.

Lista persoanelor care semnează prezenta Minută și Lista de Prezență a participanților la ședința Comisiei de Dialog Social a Județului Caraș-Severin, face parte integrantă din aceasta.