Pregătiri pentru sezonul rece, valorificarea masei lemnoase şi prevenirea consumului de droguri în mediul şcolar pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural

Şedinţa lunară a Colegiului Prefectural s-a desfăşurat astăzi la sediul Palatului Administrativ, sub coordonarea prefectului judeţului Caraş-Severin, Ioan Dragomir.

Ţinând cont de apropierea sezonului rece, la primul punct al ordinii de zi a fost discutat Planul operativ de acţiune în timpul iernii 2024-2025 pe drumurile naţionale din judeţul Caraş- Severin, care cuprinde în linii mari:  stabilirea bazelor de deszăpezire şi a punctelor de sprijin; clasificarea drumurilor naţionale pe nivele de viabilitate; utilajele şi mijloacele de transport pentru acţiune;  materialele necesare pentru acţiunile de dezăpezire; personalul necesar pentru informare operativă privind intervenţiile si starea drumurilor; sistemul de conducere şi coordonare a acţiunilor de prevenire şi combatere a poleiului şi de înzăpezire a drumurilor.

Reţeaua de drumuri naţionale Caraş-Severin însumează aproape 600 de km, fiind organizate în judeţ un număr de 13 baze de deszăpezire şi 5 puncte de sprijin. Potrivit reprezentanţilor Secţiei „Drumuri Naţionale” Caransebeş, exceptând poate anumite perioade cu fenomene extreme, numărul utilajelor şi cantităţile de materiale materiale disponibile pot asigura condiţii corespunzătoare pentru circulaţia rutieră pe întreaga reţea de drumuri naţionale de pe raza judeţului, pe toată durata iernii 2024-2025.

Cel de-al doilea punct al ordinii de zi a constat în prezentarea rezultatului recoltătii și valorificării masei lemnoase provenite din doborâturile de vânt provocate de fenomenele meteorologice deosebit de periculoase care au avut loc în vara anului 2023.

Astfel, în perioada 13-14 iulie 2023, pe raza a patru ocoale silvice din subordinea Direcției Silvice Caraș Severin, s-au înregistrat arbori doborâți și rupți de vântul foarte puternic, pe o suprafață totală de peste 4.000 de hectare. Volumul total al arborilor afectați de acest fenomen este de 375.815 mc. O parte însemnată din suprafață (10%), respectiv din volumul masei lemnoase (54%) se află în zona de non-intervenție a ariilor protejate (Parcul Național Semenic – Cheile Carașului). Direcţia Silvică a luat măsuri pentru exploatarea cât mai rapidă a materialului lemnos rezultat şi va organiza în continuare, lunar, licitații de masă lemnoasă pentru contractarea volumului de masă lemnoasă rămas neadjudecat.

Nu în ultimul rând a fost analizată în cadrul şedinţei derularea activităților de prevenire a consumului de droguri prin proiectele și campaniile Agenției Naționale Antidrog la nivelul județului nostru.

Prevenirea consumului de droguri în şcoală are ca punct de plecare dezvoltarea unor atitudini şi practici dedicate elevilor şi tinerilor prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri.

În acest scop, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraș-Severin a implementat în perioada ianuarie-septembrie 2024 o serie de proiecte, campanii și programe naționale, printre care: Necenzurat;  Eu și Copilul Meu; Consumul de droguri ne privește pe toți; Education First ; Familia – partener în lupta împotriva drogurilor. Un număr de 34 de activități cu 749 de beneficiari s-au desfăşurat la nivel gimnazial, iar alte 79 de activităţi cu 1635 de beneficiari au fost derulate cu elevii de la licee. De asemenea, activitatea de prevenire s-a realizat și în familie, prin dezvoltarea unor măsuri de conştientizare şi implicare a părinților în proiecte de prevenire a consumului, ca parte a campaniei naționale „Familia – partener în lupta împotriva drogurilor”.