Dintre membrii, invitaţii permanenţi şi invitaţii Colegiului Prefectural Caraş-Severin au absentat motivat de la lucrările ședinței: doamna Giuchici Camelia, Director Executiv, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor și Materialului Săditor Timiş, domnul Ionuț Constantin Gârtoi, Director, Casa Corpului Didactic, domnul Dorin Voina, Director Executiv, Direcția Județeană pentru Sport Caraș-Severin, domnul Olimpiu Mihail Brie, Șef Agenție, Autoritatea Rutieră Română-Agenția Teritorială Caraș-Severin, domnul Marius Curescu, Șef Birou, Oficiul Fitosanitar Caraș-Severin, domnul Florin Bezergheanu, Director, Oficiul Județean de Poștă Caraș-Severin și domnul Liviu Moise, Director, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Caraș-Severin.
Domnul Ioan Dragomir, Prefectul Județului Caraș-Severin, declară deschise lucrările şedinţei Colegiului Prefectural al Județului Caraș-Severin și urează bun venit și succes în activitate domnului Ciprian Mureșan, Director, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Caraș-Severin.
În continuare prezintă ordinea de zi:
- Informare privind rezultatele controalelor efectuate în domeniul siguranței alimentelor la nivelul Județului Caraș-Severin, în unitățile de procesare, depozitare și comercializare a produselor alimentare.
Prezintă: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin
- Informare privind activitatea de control desfășurată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin în anul 2023
Prezintă: Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin
- Raport privind activitatea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Compartimentul pentru Inspecţie Teritorială Caransebeş, în trimestrul I 2024, acțiuni și priorități.
Prezintă: Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Compartimentul pentru Inspecţie Teritorială Caransebeș
- Informare privind regenerarea în fondul forestier administrat de către Direcția Silvică Caraș-Severin. Analiza activității din campania de împăduriri 2024 și rezultatul regenerărilor din ultimii 3 ani.
Prezintă: Direcția Silvică Caraș-Severin
- Diverse
Aprobarea Procesului-Verbal încheiat cu ocazia şedinţei Colegiului Prefectural al Judeţului Caraş-Severin din data de 24.04.2024.
Întrucât materialele de pe ordinea de zi a ședinței au fost transmise, pentru consultare, pe e-mail tuturor membrilor/invitaților Colegiului Prefectural, acestea vor fi prezentate în sinteză.
Domnul Prefect precizează că, punctul 1 de pe ordinea de zi va fi prezentat în ședința de luna viitoare a Colegiului Prefectural și dă cuvântul domnului Cătălin Vasile Bîcleșanu, Inspector Șef Adjunct, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin, pentru a prezenta materialul de la punctul 2 de pe ordinea de zi.
Domnul Cătălin Vasile Bîcleșanu prezintă materialul „Informare privind activitatea de control desfășurată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin în anul 2023” material cuprins în dosarul de şedinţă.
Domnul Prefect întreabă dacă poate să facă o comparație în ceea ce privește numărul sancțiunilor aplicate în anul 2023 față de aceeași perioadă a acestui an, este în creștere sau în scădere.
Domnul Cătălin Vasile Bîcleșanu în ceea ce privesc relațiile de muncă sancțiunile au crescut cu un procent de 3%, iar în ceea ce privește securitatea în muncă sancțiunile au scăzut cu un procent de 2%.
Domnul Prefect mulțumește pentru materialul prezentat, întrucât nu mai sunt alte aspecte de discutat la acest punct de pe ordinea de zi, dă cuvântul domnului Viorel Stoica, Coordonator, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Compartimentul pentru Inspecţie Teritorială Caransebeș, pentru a prezenta punctul 3 de pe ordinea de zi.
Domnul Viorel Stoica prezintă materialul „Raport privind activitatea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Compartimentul pentru Inspecţie Teritorială Caransebeş, în trimestrul I 2024, acțiuni și priorități” material cuprins în dosarul de şedinţă.
Domnul Prefect mulțumește pentru materialul prezentat și întreabă care este situația în ceea ce privește exploatarea de apă geo termală din orașul Băile Herculane.
Domnul Viorel Stoica precizează că, situația este la fel nimic nu s-a schimbat. Luni 27.05.2024 se va deplasa la București la o întâlnire în acest sens cu președinta Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale.
Domnul Prefect în aceeași ordine de idei precizează că, în continuare se caută soluții în ceea ce privește situația de la nivelul orașului Anina, unde a fost sesizată o posibilă situație de urgență datorată procesului de ardere a sterilului din subsolul cartierului Breuner, fiind puse în pericol atât biserica, parcul, drumul național DN 58, precum și construcțiile din vecinătatea bisericii, majoritatea construite pe terenul unei foste halde de steril, nivelate.
Domnul Viorel Stoica spune că, poate oferii consultanță la nevoie.
Domnul Prefect urmează să fie organizată o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență unde va fi discutată această problemă mai amănunțit.
În continuare întreabă care este situația în ceea ce privește încasarea redevenței.
Domnul Viorel Stoica spune că, nu sunt întârzieri mai mari de 3 până la 6 luni.
Domnul Prefect întrucât nu mai sunt alte aspecte de discutat la acest punct de pe ordinea de zi, dă cuvântul domnului Sorin Bunda, Inginer, responsabil cu activitatea de regenerare în cadrul Direcției Silvice Caraş-Severin, pentru a prezenta punctul 4 de pe ordinea de zi.
Domnul Sorin Bunda prezintă materialul „Informare privind regenerarea în fondul forestier administrat de către Direcția Silvică Caraș-Severin. Analiza activității din campania de împăduriri 2024 și rezultatul regenerărilor din ultimii 3 ani” material cuprins în dosarul de şedinţă.
Domnul Prefect mulțumește pentru materialul prezentat și întreabă de ce scad de la an la an suprafețele folosite pentru regenerările artificiale.
Domnul Sorin Bunda menționează că, aceste scăderi sunt strâns legate de masa lemnoasă îmbătrânită.
Domnul Prefect întreabă cine face controalele la regenerări.
Totodată consideră oportun și necesar demararea unei acțiuni de control care să fie realizată de o comisie mixtă alcătuită din instituțiile cu atribuții în domeniu și care să verifice parcelele de pădure distruse de fenomenele meteorologice periculoase și implicit lucrările de refacere care se efectuează asupra acestora.
Domnul Sorin Bunda există echipe de la Ocoalele Silvice în cauză împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara.
Domnul Gheorghe Săvianu, Șef Serviciu, Serviciul Garda Forestieră Județeană Caraș-Severin, spune că, se vor face controale pe tot parcursul acestui an și la cele 6,37 ha distruse în urma incendiilor de vegetație uscată și la cele 435,75 ha propuse a fi verificate în anul 2024.
Domnul Prefect întreabă dacă s-a făcut plan de măsuri pentru regenerarea parcelelor distruse în urma inundațiilor de anul trecut.
Domnul Gheorghe Săvianu, în mare parte da, aproximativ 70-80% dintre aceste terenuri sunt cuprinse în planul de măsuri de regenerare al Parcurilor Naturale.
Domnul Sorin Bunda precizează că, această tematică va fi pe larg detaliată în următorul material care va fi prezentat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural din luna octombrie a.c.
Domnul Prefect întrucât nu mai sunt alte aspecte de discutat se trece la punctul Diverse. În continuare supune la vot procesul-verbal încheiat cu ocazia şedinţei Colegiului Prefectural al Judeţului Caraş-Severin din data de 24.04.2024, care este aprobat în unanimitate de către toți participanții.
Mulțumește pentru participare și înainte de a declara închise lucrările ședinței pentru că, este ultima ședință înainte de alegeri solicită în caz de nevoie sprijin, din partea reprezentanților serviciilor publice deconcentrate în ceea ce privește acordarea de mașini și șofer pentru transportul buletinelor de vot și a materialelor necesare pentru buna desfășurare a procesului de votare.