Ședință extraordinară a CJSU

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Ioan Dragomir, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin (CJSU) în cadrul unei şedinţe extraordinare, desfăşurată astăzi, 29 iunie 2022, la sediul Palatului administrativ.

CJSU Caraş-Severin a adoptat Hotărârea nr.38/29.06.2022 privind stabilirea spațiului pentru funcționarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Caraș-Severin (CJCCI). CJCCI, care până la această dată a funcționat în clădirea Palatului administrativ, își va desfășura activitatea într-un nou spațiu, amenajat în incinta Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin.

Pe ordinea de zi a ședinței a fost inclusă și aprobarea a cinci rapoarte sinteză de evaluare a unor pagube produse de fenomenele hidrometeorologice în perioada martie – iunie în mai multe localități ale județului. Este vorba despre drumuri agricole, drumuri sătești (comuna Forotic), eroziuni de maluri, colmatări de albii (comunele Teregova și Slatina Timiș), acoperișul Spitalului Orășenesc Oțelu Roșu, un zid de împrejmuire, acoperișul unui foișor și un autoturism (municipiul Reșița), un podeț (comuna Teregova).

De asemenea, tot prin hotărâre a CJSU a fost actualizată lista locațiilor de cazare pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina. Mai exact, la spațiile stabilite anterior a fost adăugat imobilul – clădire administrativă (Parcul Pescăruș), din orașul Bocșa, care dispune de 9 locuri de cazare. Lista completă a spațiilor de cazare poate fi consultată aici: https://cs.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.

Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru perioada 29 iunie – 1 iulie o avertizare de tip COD GALBEN de caniculă care vizează și județul nostru. Având în vedere faptul că temperaturile ridicate constituie factori de risc pentru desfăşurarea normală a activităţilor economice şi sociale, iar persistenţa acestora pe o perioadă mare de timp poate influenţa negativ starea de sănatate a populaţiei, îndeosebi a celei din grupele de risc major, prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a solicitat instituțiilor cu atribuții în acest sens să pună în aplicare măsurile care le revin conform planului aprobat în cadrul CJSU.

Totodată, Instituția Prefectului – Județul Caraș-Severin a informat comitetele locale pentru situații de urgență de la nivelul celor 77 de unități administrativ – teritoriale din județ în legătură cu măsurile pe care sunt obligate să le ia în funcție de situaţia existentă la nivel local. Printre acestea se numără:

– Identificarea persoanelor vulnerabile la caniculă (copii, bolnavi cronici, persoane vârstnice, etc). O atenţie deosebită va fi acordată persoanelor din centrele de plasament şi căminele de bolnavi cronici;

– Activarea punctelor de prim ajutor, în locuri umbroase sau în spaţii identificate şi semnalizate vizibil, pentru distribuirea de apă, în special în zonele intens circulate şi asigurarea în cadrul acestora a unor condiţii optime de desfăşurare a activităţii. Se poate solicita sprijin şi agenţilor economici privaţi (ex.: farmacii), bisericilor, etc;

– Furnizarea neîntreruptă a sistemelor centralizate de distribuire a apei potabile;

– Avertizarea populaţiei cu privire la întreruperea lucrului în aer liber la miezul zilei;

– Informarea organizatorilor de evenimente sportive, culturale, etc. cu privire la durata şi intensitatea caniculei, pentru a lua măsurile adecvate;

– Asigurarea condiţiilor corespunzătoare în taberele şcolare;

– Aplicarea măsurilor de prevenire a riscurilor la persoanele vulnerabile;

– Acţiuni de prevenire a producerii incendiilor (evitarea „focului deschis”).