Ziua Instituţiei Prefectului

Cu ce se ocupă instituţia condusă de prefect, ce înseamnă mai exact administraţia, de ce trebuie să respectăm legile, ce face prefectul dacă ne confruntăm cu inundaţii sau ninsori abundente şi de ce este bine, ca buni cetăţeni, să ne cunoaştem atât drepturile, cât şi obligaţiile – sunt doar câteva dintre întrebările la care conducerea Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin va încerca ofere răspunsuri celor mai curioşi dintre cetăţeni, copiii, în cadrul evenimentului „Administraţia pe înţelesul copiilor”, care se desfăşoară marţi, 2 aprilie, la sediul Palatului Administrativ.


Având în vedere importanța instituției prefectului în raport cu construcția aparatului administrativ din România, în anul 2018 a fost adoptată de către Parlamentul României Legea nr.348, prin care ziua de 2 aprilie a fost declarată Ziua Instituţiei Prefectului.

Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local, fapt pentru care el este numit de Guvernul României în fiecare județ. El este garantul respectarii legii si a ordinii publice la nivel local.

Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si celorlalte organe ale administratiei publice centrale din subordinea Guvernului organizate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale.

Activitatea prefectului se întemeiază pe baza principiilor legalităţii, imparţialităţii şi obiectivităţii, transparenţei şi liberului acces la informaţii de interes public, eficienţei, responsabilităţii, profesionalizării, orientării către cetăţeni.