Comitetul Consultativ de Dialog civic pentru Problemele Persoanelor vârstnice

Instituția Prefectului-Județul Caraș-Severin a organizat astăzi, 23 februarie 2022, în sistem online, ședința Comitetului Consultativ de Dialog civic pentru Problemele Persoanelor vârstnice din judeţul Caraş-Severin, care a cuprins două puncte pe ordinea de zi:

  1. Analiza dinamicii bolilor cronice în perioada 2017-2021 și a infectării cu Covid-19 în anul 2021 în județ, prezentată de domnul Dănilă Miloș, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a județului Caraş-Severin.
  2. Informare privind rețeaua de cămine pentru persoane vârstnice din Caraș-Severin prezentată de doamna Elena Solomonesc, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin.

La ședință au participat prefectul județului, domnul Ioan Dragomir, și cei doi subprefecți, domnul Cristian Gâfu și domnul Alin Muntean.

 De remarcat este faptul că în privința centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice din județul Caraș-Severin a fost înființat un cămin privat în Bozovici, cu o capacitate de 50 locuri dintre care, în prezent, sunt ocupate 29 de locuri.

În cadrul ședinței, prefectul județului Caraș-Severin, domnul Ioan Dragomir, a solicitat explicații referitor la diferența de costuri între centrele rezidențiale din sistemul public și cele din sistemul privat. Doamna Elena Solomonesc, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin, a precizat că în sistemul public costurile sunt reglementate de legislație în funcție de gradul de dependență al persoanei beneficiare și anume persoane dependente, persoane semidependente și persoane independente. Diferența de cost este influențată și de salarii, de sistemul de încălzire sau de amplasarea centrului respectiv, a mai menționat doamna Elena Solomonesc.

O altă problemă semnalată este reprezentată de multitudinea documentelor necesare pentru admiterea unei persoane vârstnice într-un centru rezidențial, în acest sens, prefectul județului, domnul Ioan Dragomir, a solicitat tuturor reprezentanților serviciilor publice deconcentrate propuneri privind simplificarea documentației.

În ceea ce privește punctul de pe ordinea de zi referitor la analiza bolilor cronice, domnul prefect a solicitat Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin identificarea de modalități pentru îmbunătățirea situației astfel încât populația să fie încurajată să acceseze serviciile medicale în mod constant, în scopul prevenirii apariției unor boli, dar și pentru a beneficia de tratamentul corespunzător, după caz.