Măsuri pentru o minivacanță în siguranță

În contextul minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României, la nivelul structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne au fost dispuse măsuri suplimentare pentru ca cetățenii, indiferent de modul și locul unde vor petrece aceste zile, să fie protejați și să primească sprijin calificat și prompt în caz de nevoie. O atenție sporită va fi acordată piețelor publice, locurilor de agrement, zonelor turistice si stațiunilor montane.

Pe lângă măsurile pentru siguranța cetățenilor și intervenția la misiuni, angajații MAI vor fi prezenți și la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României  care se vor desfășura în orașele din județ.

Peste 700 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin vor acționa pentru asigurarea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică.

În perioada 29 noiembrie-3 decembrie, dispozitivele de ordine și siguranță publică planificate în serviciu la nivelul județului au fost suplimentate, poliţiştii acţionând pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni rapid atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Din totalul poliţiştilor angrenaţi, 484 sunt poliţişti de ordine publică, 119 poliţişti de la rutieră şi peste 100 de la celelalte structuri, respectiv: investigaţii criminale, investigarea criminalității economice, criminalistică, acțiuni speciale, arme, explozivi şi substanţe periculoase și poliția transporturi.

Polițiștii rutieri vor acţiona pe întreaga reţea de drumuri din județ, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, intensificând activităţile specifice, potrivit competenţelor, pentru depistarea celor care conduc cu viteză, sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

Vor fi folosite toate aparatele radar, precum și cele etilotest, etilometru și drugtest, în vederea prevenirii accidentelor produse din cauza vitezei, dar și a celor înregistrate pe fondul consumului de alcool și droguri.

Recomandăm cetăţenilor care intenţionează să participe la manifestările publice ce se vor desfăşura în această perioadă, să adopte un comportament civilizat, să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi a obiectelor personale şi să evite conflictele de orice natură.

Și pompierii militari cărășeni vor monitoriza permanent evoluția situației operative din zona de competență, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul cetățenilor.

Pentru a petrece această minivacanță în siguranță, aceștia recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire:

– nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu;

– nu aruncaţi la întâmplare resturile de chibrituri şi ţigări aprinse;

– nu blocaţi căile de acces pentru a permite intervenţia echipajelor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă;

– manifestați prudență în utilizarea mijloacelor de încălzire a locuinței;

– supravegheaţi în permanenţă copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul.

Având în vedere scăderea temperaturilor și posibilitatea manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, vă rugăm să vă informați dinainte în legătură cu traseul pe care o să îl urmați, să urmăriți buletinele meteorologice și să țineți cont de recomandările autorităților.

De asemenea, în această perioadă, peste 200 de jandarmi vor veghea astfel încât toate manifestările din spațiul public să se desfășoare în condiții de siguranță și fără incidente. În vederea creării unui climat optim de ordine publică, aceștia vor fi prezenți în principalele zone în care se vor organiza manifestări publice cu participare numeroasă.

Vor fi intensificate măsurile de ordine și siguranță publică și vor fi suplimentate dispozitivele de jandarmi care vor patrula în zonele unde există posibilitatea să se constituie aglomerări de persoane.

Totodată, jandarmii montani vor fi prezenți zilnic pe traseele și în stațiunile turistice și se vor asigura că persoanele care aleg să își petreacă aceste zile libere în zonele montane sunt în siguranță.

Jandarmii montani sunt pregătiți și echipați să intervină pentru a acorda sprijin persoanelor aflate în dificultate, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog vor desfășura activități specifice, de informare, conștientizare şi asistență specializată, pentru consumul şi dependența de droguri.

În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

De asemenea, reamintim că specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog Caraș-Severin sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.