Şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice

Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a organizat astăzi, 30 martie 2022, şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin, în cadrul căreia au fost abordate următoarele puncte aflate pe ordinea de zi:

  1. Informare privind colectarea deşeurilor la nivelul judeţului Caraş-Severin
  2. Informare cu privire la activităţile de salubrizare desfăşurate la nivelul localităţilor urbane
  3. Diverse

În debutul şedinţei, prefectul judeţului Caraş-Severin, Ioan Dragomir, l-a invitat pe directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Mihail Caliţoiu, să prezinte o informare despre modul în care se derulează în această perioadă autorecenzarea populaţiei. Până în prezent, au fost completate la nivelul judeţului un număr de 18.692 chestionare. Etapa de autorecenzare continuă până în data de 15 mai. Reamintim că autorecenzarea se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.) de către orice persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni). Persoanele care necesită îndrumare pentru completarea chestionarului se pot adresa recenzorilor din cadrul punctelor de asistenţă special amenajate de fiecare primărie. Persoanele salariate care se autorecenzează au dreptul la o zi liberă plătită, pe care angajatorii sunt obligaţi să le-o acorde în maximum 12 luni de la realizarea cu succes a autorecenzării, până cel târziu în luna mai 2023.

În ceea ce priveşte colectarea deşeurilor în judeţul Caraş-Severin, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Intercom Deşeuri Caraş-Severin” a realizat delegarea seviciilor de colectare şi transport a deşeurilor municipale pentru toate cele 6 zone în care a fost împărţit judeţul, însă, la cererea operatorilor care au câştigat licitaţiile pentru zonele 1 Reşiţa, 4 Oraviţa, 5 Băile Herculane şi 6 Oţelu Roşu, au fost reziliate contractele, fiind astfel necesară refacerea documentaţiilor de atribuire, aprobarea acestora şi reluarea procedurilor de licitaţie.

Prefectul judeţului a solicitat să i se confirme că sunt asigurate serviciile de colectare a deşeurilor şi în zonele în care momentan nu sunt încheiate contracte cu operatori, până la reluarea licitaţiilor. De asemenea, a cerut reprezentanţilor primăriilor prezenţi la şedinţă să transmită un grafic al acţiunilor de deratizare şi dezinsecţie pe care intenţionează să le deruleze în perioada următoare, având în vedere că, odată cu creşterea temperaturilor, vor exista condiţii favorabile pentru înmulţirea insectelor.

Materialele prezentate pot fi consultate în dosarul şedinţei anexat.