Ședințele CCDCPPV și CDS

Instituția Prefectului a organizat astăzi, 28 septembrie, ședințele lunare ale Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice și Comisiei de Dialog Social.

În cadrul primei întâlniri, temele analizate au fost serviciile de îngrijire la domiciliu destinate persoanelor vârstnice și acordarea de servicii specializate de găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor vârstnice în căminele și centrele din județ.

În județul nostru există opt furnizori care desfăşoară activităţi de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice şi persoane dependente, cu handicap. Aceștia asigură servicii îngrijire personală, pregătirea și administrarea hranei, administrarea medicamentelor conform prescripțiilor medicului, efectuarea de cumpărături, sprijin pentru deplasare în interiorul locuinței și comunicare, servicii medicale.

Servicii specializate de găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială se acordă în cadrul celor trei cămine pentru bătrâni din Reșița, Sacu și Bocșa, care găzduiesc 83, respectiv 22 și 38 de beneficiari. La acestea se adaugă și mai multe centre private dedicate persoanelor vârstnice.

Prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a decis ca prin ordin de prefect să fie constituită o comisie mixtă județeană care în luna octombrie va vizita toate căminele pentru bătrâni, pentru a verifica ce condiții oferă acestea și care sunt aspectele de îmbunătățit astfel încât să asigura un standard de viaţă care să corespundă nevoilor celor vârstnici. Totodată, având în vedere că data de 1 octombrie a fost declarată Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, prefectul județului a solicitat conducerilor căminelor să organizeze, împreună cu bătrânii pe care îi au în grijă, activități care să marcheze această sărbătoare.

Cea de-a doua ședință a avut de asemenea două puncte pe ordinea de zi, mai exact activitatea de control desfășurată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin în domeniul securității și sănătății în muncă în semestrul I al anului 2022 și constituirea numărului de clase de învățământ profesional și tehnic pentru anul școlar 2022-2023.

Având în vedere că în semestrul I al anului 2022 au fost înregistrate 38 evenimente la locul de muncă ce au avut ca urmări accidentarea a 42 de persoane, dintre care 11 accidentate mortal, în creștere față de semestrul I al anului 2021, prefectul județului a făcut un apel către ITM Caraș-Severin să dispună măsuri astfel încât atât angajatorii, cât și angajații să cunoască și să respecte cerințele minime de securitate și sănătate la locul de muncă.

Referitor la învățământul profesional și tehnic, pentru anul școlar 2022 – 2023 au fost aprobate un număr de 22 de clase, care oferă specializări precum comerciant, bucătar, ospătar, lucrător hotelier, brutar, patiser, mecanic auto, electrician, confecționer produse textile.

„Știm că aceste clase se stabilesc la solicitările operatorilor economici în funcție de nevoile acestora, însă consider că este necesară o viziune, o gândire pe termen lung a Inspectoratului Școlar Județean, care să țină cont și de tendințele de dezvoltare economică din zonă. Spre exemplu, în zonele Clisurii Dunării și Văii Almăjului există tendințe de dezvoltare a turismului, aspect care trebuie avut în vedere atunci când se stabilește oferta educațională. De asemenea, ar fi deosebit de utilă și o serie de campanii de atragere a copiilor către școlile profesionale, astfel încât aceștia să prindă drag de meserie”, a fost de părere Ioan Dragomir, prefectul județului Caraș-Severin.