Minivacanță în siguranță

Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul nostru vor fi la datorie în perioada 11 – 15 august, pentru a se asigura că vom petrece în liniște minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, dar și pentru a interveni rapid și eficient în cazul producerii unor evenimente grave.

„Minivacanță în siguranță” este principiul după care polițiștii, jandarmii, pompierii, polițiștii de frontieră și specialiștii antidrog vor acționa în sistem integrat, cu efective sporite, astfel încât cetățenii să se bucure de aceste zile libere într-un climat optim.

Aproape 170 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin vor fi la datorie, zilnic,  pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică în această minivacanță, prilejuită de sărbătoarea religioasă „Adormirea Maicii Domnului” din 15 august.

Aproape 700 de polițiști de la structurile de ordine publică, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, criminalistică și acțiuni speciale vor acționa în perioada 11-15 august, în dispozitivul de ordine și siguranță publică, pentru prevenirea și descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniștea cetățenilor, în zonele aglomerate, la manifestările cultural-artistice organizate în zonele rurale și urbane, în piețe, târguri, în parcuri, în zonele de agrement și de interes turistic, dar și în proximitatea lăcașurilor de cult, unde vor fi oficiate slujbe religioase.

De asemenea, aproape 130 de polițiști rutieri vor fi prezenți pe principalele artere rutiere din județ, în special pe DN 6, pe celelalte drumuri naționale și pe drumurile către stațiunile turistice, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, fluidizarea traficului rutier și prevenirea producerii de evenimente rutiere. Aceștia vor folosi aparate radar, aparate etilotest, alcooltest și drugtest, în vederea depistării șoferilor care încalcă legislația rutieră.

În ceea ce privește mijloacele de transport feroviar, aproape 60 de polițiști din cadrul Serviciului Județean de Poliție Transporturi Caraș-Severin vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică și vor acționa pentru prevenirea și combaterea furturilor din buzunare, de și din bagaje, a tâlhăriilor și descurajarea comiterii de fapte antisociale, atât în stațiile de cale ferată, cât și în vagoanele de călători.

Pentru a petrece această minivacanță în siguranță, polițiștii cărășeni vă recomandă:

  • Manifestați grijă pentru banii și bunurile proprii (geantă, portofel, telefon mobil) atunci când vă aflați în spații aglomerate;
  • În aglomerație, dacă vă simțiți bruscați, controlați-vă geanta chiar în acel moment și priviți cu atenție persoanele din jurul dumneavoastră;
  • Participanții la trafic sunt sfătuiți să circule cu atenție, să respecte semnalizarea rutieră și semnalele polițiștilor rutieri;
  • Dacă plecați la drum, informați-vă despre condițiile meteo și starea drumurilor, circulați cu viteză adaptată la condițiile meteo-rutiere și sporiți atenția la volan!
  • Alcoolul și substanțele psihoactive îngreunează capacitatea de a conduce autovehicule și cresc riscul de implicare în accidente rutiere. Nu conduceţi autovehicule sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive!
  • Pietonii sunt sfătuiți să circule pe trotuare, să traverseze strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric și să nu staționeze pe partea carosabilă.
  • Bicicliștii sunt sfătuiți să respecte regulile de circulație când se deplasează pe bicicletă, să renunțe la acest mijloc de transport dacă au consumat băuturi alcoolice și să fie echipați corespunzător pentru a fi protejați și a putea fi vizibili pe timp de noapte sau de vizibilitate redusă.
  • Nu uitați, atitudinea preventivă vă poate salva din multe situații neplăcute!
  • În caz de nevoie sau dacă ați asistat ori aveți cunoștință despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la 112!

În mijlocul cetățenilor se vor afla și jandarmii cărășeni, care vor acționa pentru asigurarea unui climat de normalitate și siguranță în județ.

În perioada 11-15 august, efectivele din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Caraș-Severin vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică cu ocazia desfășurării manifestărilor religioase prilejuite de sărbătorirea hramului a mai multor lăcașe de cult, de pe raza județului nostru, dar și la manifestările cultural-artistice „ruga de la sat”.

De asemenea, jandarmii cărășeni vor asigura măsurile de ordine publică cu ocazia desfășurării manifestării cultural-artistice „Gugulan Rock Open Air Festival”.

 Pentru evitarea producerii unor situații nedorite, jandarmii recomandă cetățenilor:

– să respecte indicațiile organizatorilor și ale forțelor de ordine pe perioada desfășurării evenimentelor;

– să acorde atenție sporită bunurilor personale;

– să supravegheze cu atenţie copiii, pentru a evita situaţiile de rătăcire şi pentru a preveni eventualele accidente;

Jandarmii montani vor fi și ei prezenți în staţiunile turistice din județul nostru, în vederea acordării sprijinului persoanelor aflate în dificultate, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

De asemenea, în vederea asigurării unui climat de siguranţă pe timpul minivacanţei de Sfânta Maria, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin vor fi zilnic la datorie, pregătiţi să intervină, în orice moment, în sprijinul comunităţilor.

Pe linie preventivă, în această perioadă, pompierii derulează acţiuni de îndrumare şi control la unităţi turistice de cazare şi alimentaţie publică, respectiv unităţi de cult, în zonele unde se preconizează o afluenţă mare de persoane. Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire se referă la dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de acces/evacuare, exploatarea în siguranţă a instalaţiilor electrice, existenţa autorizaţiilor de securitate la incendiu, precum şi asigurarea condiţiilor de siguranţă pentru utilizatorii unităţilor de cult.

Pentru a petrece această minivacanţă în siguranţă, pompierii cărăşeni recomandă respectarea următoarelor reguli şi măsuri simple:

–           nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu;

–           nu aruncaţi la întâmplare resturile de chibrituri şi ţigări aprinse;

–           nu blocaţi căile de acces pentru a permite intervenţia echipajelor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă;

–           supravegheaţi în permanenţă copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul;

–           anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observaţi la numărul unic de urgenţă 112!

De asemenea, o altă măsură de care trebuie să țineți cont în această perioadă este cea referitoare la scăldat. Astfel, pentru a nu vă pune viața în pericol, vă recomandăm să înotați numai în locuri special amenajate, să nu intrați în apa rece înfierbântați, să nu vă aventurați în apă pe timp de noapte sau în stare de ebrietate și să nu lăsați copiii nesupravegheați lângă și în apă.

Totodată, specialiştii  Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caras-Severin vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

În contextul zilelor libere ce urmează, aceștia recomandă tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

De asemenea, specialiștii CPECA reamintesc că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct,Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caras-Severin sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Agenţia Naţională Antidrog oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.