Vizita Ambasadorului Republicii Cehe în România

Prefectul judeţului Caraş-Severin, domnul Ioan Dragomir, a avut astăzi, 22 februarie 2023, o întrevedere cu Excelența Sa, doamna Halka Kaiserova, ambasadorul Republicii Cehe în România.

La întâlnire au participat doamna Jitka Kruková, consilier, șeful Secției Consulare – Ambasada Republicii Cehe în România, domnul Ștefan Bouda,  președintele Filialei Zonale Banat Sud a Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR), domnul Nicolae Tismănar, primarul comunei Gârnic și reprezentanți ai Serviciului Afaceri Europene, Coordonare Instituțională și Situații de Urgență din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Caraş-Severin.

În debutul întâlnirii, domnul Ioan Dragomir și-a exprimat bucuria pentru prezența în județul nostru a doamnei Halka Kaiserova, ceea ce denotă interesul acordat comunității cehe din Banatul Montan și județului Caraș-Severin.

Domnul prefect a realizat o prezentare a județului Caraș-Severin, cu accent pe importanța prezenței comunității etnicilor cehi, care contribuie, prin păstrarea specificului național, la bogăția multietnică a județului. În egală măsură, a punctat câteva date economice referitoare la județul Caraș-Severin, dar și informații despre investițiile cehe din județ. La finele anului 2022 erau înregistrate 7 firme cu capital ceh. În ceea ce privește învățământul, în județ sunt trei școli gimnaziale și un liceu în care se studiază limba maternă cehă, în localitățile: Sfânta Elena (Comuna Coronini), Gârnic, Berzasca și Moldova Nouă.

Excelenţa Sa, doamna Halka Kaiserova, ambasadorul Republicii Cehe în România, s-a arătat plăcut suprinsă de colaborarea instituțiilor și autorităților publice cu comunitatea cehă din județul nostru, pe care a vizitat-o în ultimele zile, dar și de modul în care tradițiile culturale se păstrează în satele cu populație cehă. De asemenea, a menționat că acest an este deosebit de important pentru etnicii cehi, întrucât se împlinesc 200 de ani de la venirea acestora în România, moment care va fi marcat printr-o serie de manifestări în comunitățile cehe.

Excelența Sa a remarcat fenomenul interesant prin care familii care au plecat în Cehia se reîntorc în comunitățile din județul Caraș-Severin datorită faptului că nivelul de trai a fost îmbunătățit în ultimii ani de către primarii localităților respective. Totuși, a punctat o serie de probleme care ar necesita intervenția instituțiilor publice, cum ar fi investiții în infrastructura rutieră care să le asigure cetățenilor confortul dorit, dar și să contribuie la atragerea unui număr mai mare de turiști, acces îmbunătățit la servicii medicale și atragerea investitorilor.

Prefectul județului Caraș-Severin s-a declarat întru totul de acord cu aspectele semnalate de doamna ambasador și a menționat că, în ceea ce privește asistența medicală, în comunele Coronini și Gârnic s-au făcut demersuri de către administrațiile publice locale pentru amenajarea de dispensare moderne și bine dotate, însă acestea se confruntă cu lipsa medicilor și asistenților medicali. În acest sens, a precizat că intenționează să organizeze în cursul lunii martie o întâlnire zonală cu reprezentanții primăriilor și ai instituțiilor cu atribuții în domeniul sănătății, care se va desfășura cel mai probabil în comuna Coronini. De asemenea, și-a exprimat disponibilitatea și interesul de a face demersurile necesare și în ceea ce privește celelalte probleme semnalate.

În final, s-a convenit că vizita de astăzi a fost doar o primă întrevedere, cele două părți urmând să colaboreze în viitor pentru prezervarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorității cehe.